Leefbaarheid
Leefbaarheid omvat alle aspecten van het leven in wijken. Een leefbare buurt is een sterke buurt. Daar voel je je thuis, zijn goede voorzieningen aanwezig, is het veilig en ga je goed om met je buren. Kenmerkende aspecten zijn: wonen, buitenspelen, (verkeers)veiligheid, sociale veiligheid, samenleven, weten wie waar woont, onderwijs, vrijetijdsbesteding, voorzieningen en zorg.Leefbaarheid is een zaak van iedereen: overheid, inwoners, ondernemers, verenigingen én instellingen.
De PvdA wil iedereen verbinden om samen te komen tot een plan waarin aandacht is voor alle aspecten van de eigen buurt. Initiatieven van bewoners worden bemoedigend ontvangen en begeleid door de gemeente.
Wij stimuleren de ondersteuning van vrijwilliger door professionals en de samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers en professionals. De PvdA is actief voor Agenda 22, het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Zij hebben het recht om volledig te participeren in de samenleving. Door obstakels weg te halen streven wij naar maximale toegankelijkheid van onze buurten voor iedereen.
In een leefbare buurt wonen verschillende mensen samen. Hierbij hoort het leren omgaan met verschillen tussen mensen. De PvdA wijst elke vorm van discriminatie af, ongeacht achtergrond of seksuele geaardheid. Ieder mens is even waardevol en moet dezelfde kansen krijgen. De PvdA ondersteunt de buurt die open staat voor nieuwkomers en ze op weg helpt in ons dorp. De inburgeringswet geeft kansen om lokaal invulling te geven aan werken en het leren van onze taal.
Voor alle aspecten van de leefbare buurt is het uitganspunt van de PvdA dat je open met elkaar het gesprek moet voeren over kwesties die bij andere groepen gevoelig liggen. In de gezamenlijke oplossing houd je altijd rekening met elkaar. Contact en binding tussen verschillende groepen in de bevolking zijn van essentieel belang. We werken samen aan het vergroten van de veerkracht van onze inwoners. Dat gebeurt bij voorkeur preventief en pas als het nodig is repressief.
Dit wil PvdA Valkenswaard in de komende raadsperiode bereiken:
- Door te investeren in wijkraden, wijkondersteuning en buurtbudgetten stimuleren we bewoners in wijken om eigen regie te nemen.
- Buurtbewoners zijn (en worden) betrokken bij de ontwikkelingen en de uitvoering van plannen in de buurt. Ze worden actief gestimuleerd hierin te participeren. Ze kunnen publiekstaken zoals bijvoorbeeld groenbeheer van de gemeente overnemen en zelf uitvoeren.
- Door het realiseren van Jong & Oud-centra op wijkniveau stimuleren we de combinatie van kinderopvang en activiteiten voor ouderen.
- Taalonderwijs en het begeleiden van (vrijwilligers)werk voor statushouders organiseren we in de buurt.
- Een leefbare wijk is verkeersveilig. 30 km per uur is het regime. Straten krijgen de inrichting die de 30 km afdwingt. Rond de scholen zijn veilige schoolzones, inclusief veilige haal- en brengmogelijkheid.
- De gemeente voldoet aan Agenda 22 het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Organisaties van inwoners met een beperking worden betrokken bij de planontwikkeling. De overheid richt de wijken, openbare gebouwen, scholen, sportvoorzieningen en openbaar vervoer zó in dat deze toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Het bedrijfsleven en de middenstand zijn verantwoordelijk voor de goede toegankelijkheid van winkels en kantoren en zij worden hierin gestimuleerd door de overheid.
- Speeltuinen, buurtmoestuinen, parken en bankjes nodigen uit om elkaar te ontmoeten. We willen ruim investeren in deze plekken en zorgen voor toegankelijkheid voor iedereen. Zo kunnen buurtbewoners, kinderen en volwassenen elkaar als vanzelfsprekend ontmoeten.
- Bij subsidieverstrekking vragen we extra aandacht voor aanvragen die rekening houden met de diversiteit in ons dorp. Belangrijk daarbij is dat de organisatie en de activiteit in verbinding staan met de omgeving. Dit vinden wij een zwaarwegend positief argument bij de subsidiebeoordeling.