PvdA zet in op bestrijding armoede, wonen en zorg

1 juli 2023

Voor de PvdA in Valkenswaard zijn armoede, zorg en wonen de speerpunten voor de komende jaren. De gemeente Valkenswaard staat er financieel goed voor. Dat neemt niet weg dat er groepen zijn die het moeilijk hebben. Steeds meer gezinnen ervaren armoede, ook onder werkenden. Het vinden van een betaalbare woning blijft moeilijk voor jongeren. En de personeelstekorten in de zorg met de naderende vergrijzing stelt ons ook voor grote opgaven.

Tijdens de bespreking van de zogeheten kadernota benoemde fractievoorzitter Henk Jonkers deze zorgen. De financieel betere tijden voor de gemeente betekent voor de PvdA inzet op de bestrijding van armoede. Het is goed te zien dat het College en ook de andere raadsfracties dit in grote lijnen steunen. Er wordt al veel gedaan, maar nog steeds zijn er groepen die niet bereikt worden of buiten bestaande regelingen dreigen te vallen terwijl ze wel in de knel zitten.

Ook wonen blijft voor de PvdA een speerpunt. De PvdA kijkt uit naar de nieuwe woonvisie. In de toekomstvisie 2024 staat dat Valkenswaard zich profileert als een fijne woongemeente voor starters en jonge gezinnen en dat de focus wordt gelegd op deze doelgroepen. Dat belooft mogelijkheden voor kleinschalige particulieren initiatieven, als Tiny Houses, CPO, Knarrenhof; Eco-dorp etc. Henk Jonkers: “Het blijft voor ons onbegrijpelijk dat dergelijke initiatieven bij de buurgemeenten wel tot stand komen, maar in Valkenswaard niet. Wij zullen bij de woonvisie met voorstellen komen om dit te doorbreken.”

 Verder is het voor de PvdA belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij. In het bijzonder maken wij ons zorgen over de houdbaarheid van onze zorg voor ouderen. Die staat al onder druk en de vooruitzichten worden niet beter. We moeten snel op zoek naar creatieve ideeën. Bij de behandeling van de startnotitie van de Woonvisie is een motie aangenomen om een alliantie te vormen met alle betrokken partijen. De PvdA wil weten hoe het daar mee staat.

Tot slot heeft de PvdA haar steun uitgesproken voor een bijzonder burgerinitiatief van stichting de Rode Haen. Doel is de realisatie van een interactief Brandweer museum in en naast het gemeentelijk monument de Slangentoren. Het initiatief is onlangs ingediend en moet nog worden beoordeeld. Ondanks enkele bestuurlijke hobbeltjes is de verwachting dat de beoordeling  ruimschoots voor de behandeling van de begroting 2024 kan worden afgerond.