PvdA wil opheldering financiële problemen onderwijs

20 maart 2024

De PvdA in Valkenswaard wil donderdag tijdens de raadsvergadering helderheid over de onrust binnen het openbaar onderwijs in de regio. Na berichten over bezuinigingen bij scholenkoepel RBOB De Kempen en het vertrek van 21 medewerkers bij de Dick Brunaschool in Veldhoven maakt raadslid Jeroen Weyers zich zorgen over de effecten voor scholen in Valkenswaard. Drie scholen: ’t Smelleken, De Belhamel en Servatius, vallen ook onder deze scholenkoepel.

In het Eindhovens Dagblad van 9 maart stond een artikel over de Dick Brunaschool in Veldhoven. Daar moeten 21 medewerkers vertrekken vanwege bezuinigingen. Deze bezuinigingen komen vanuit de scholenkoepel RBOB De Kempen. De aanleiding zijn forse financiële tekorten wat zou blijken uit een notitie die het ED blijkt te hebben. In het artikel wordt ook aangegeven dat andere scholen waarschijnlijk te maken krijgen met bezuinigingen.

Jeroen Weyers wil donderdag tijdens de raadsvergadering van de wethouder weten hoe het zit: “Het gaat om openbaar onderwijs waar wij als gemeente ook een verantwoordelijkheid voor hebben. Daarnaast zorgt het nieuws voor veel vragen en onrust onder ouders en onderwijzend personeel”.

De volgende vragen zijn ingediend:

– Wat weet u van de financiële situatie van RBOB en de mogelijke effecten op onze scholen?

– Bent u in gesprek hierover met de scholenkoepel?

– Als gemeente hebben wij mbt het openbaar onderwijs een verantwoordelijkheid. Kunt u toelichten hoe deze verantwoordelijkheid zich verhoudt tot deze situatie?

– Heeft u kennis van de in het ED genoemde notitie? En zo ja, kunnen wij die ook krijgen?