PvdA wil energiekosten voor clubs omlaag: investeren in duurzaamheid

26 november 2022

De gemeenteraad van Valkenswaard heeft ingestemd met een voorstel van de PvdA om sportparken sneller duurzaam te maken. Veel verenigingen kampen met fors stijgende energieprijzen. Eerder maakte de Valkenswaardse PvdA zich samen met andere partijen al sterk voor een noodfonds om clubs te helpen. Raadslid Jeroen Weyers vindt dat echter nog niet genoeg: “Heel fijn dat we de eerste nood kunnen verhelpen, maar we willen ook structureel een oplossing. Door te investeren in zonnepanelen, zonneboilers en LED verlichting in de lichtmasten kunnen we de energierekening omlaag brengen.”

De PvdA heeft contact gehad met een aantal sportverenigingen en hoorde overal hetzelfde signaal: de energierekening loopt fors op. Weyers: “we maken ons samen met de clubs grote zorgen. We willen voorkomen dat contributies omhoog moeten, want dan worden gezinnen die het al moeilijk hebben nog harder getroffen.” Clubs willen de contributie ook niet verhogen en gelukkig probeert de gemeente waar mogelijk te helpen. Ook landelijk is er vanuit de PvdA aandacht gevraagd voor dit probleem. Tweede Kamerlid Mohandis maat zich al langer hard voor compensatie vanuit het Rijk en dat lijkt er straks ook te komen.

Maar door te investeren in verduurzaming hoopt de Valkenswaardse PvdA ook toekomstige problemen rondom betaalbaarheid te voorkomen.