PvdA Valkenswaard wil aandacht voor hoge energiekosten

5 oktober 2021

De PvdA wil meer aandacht voor energiearmoede. Uit landelijk onderzoek blijkt dat een grote groep mensen de verwarming niet durft aan te zetten uit angst voor een hoge rekening. Voor de PvdA redenen om aan het Valkenswaardse College te vragen hoe het met de inwoners in Valkenswaard zit. En of er al acties zijn uitgezet om deze mensen te helpen.

 De energietransitie is een proces waar Valkenswaard midden in zit. De overgang naar een duurzame energievoorziening gaat grote gevolgen hebben voor de samenleving. Het gaat hierbij niet alleen om technische oplossingen, maar ook over de betaalbaarheid ervan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt dat de energietransitie realiseerbaar, betaalbaar en rechtvaardig moet zijn. Deze laatste twee uitgangspunten staan nu onder druk. Daarom stelt PvdA raadslid Peter Vissers vragen aan het College: “Met de stijgende energieprijzen komt een steeds groter deel van de Nederlandse huishoudens in de problemen en ontstaat zogenaamde energiearmoede. Een onderzoek van TNO laat zien dat in (het centrum van) Valkenswaard 7,2% van de huishoudens in de categorie energiearmoede valt.”

De PvdA wil weten hoe het in Valkenswaard zit en of het College hier actie op uit zet. Ook zijn de sociaal-democraten benieuwd of Woningbelang hier ook mee bezig is, omdat het relatief vaak huurders betreft.