De jaarrekening 2019 en de regionale energietransitie waren de voornaamste onderwerpen bij de raadsvergadering van 25 juni. De PvdA ziet in het resultaat van 2019 enkele positieve punten terug, maar er zijn ook zorgen. Allereerst valt op dat 2019 met een tekort van ongeveer 1 miljoen euro wordt afgesloten. Dit gaat ten koste van onze algemene reserve die nu behoorlijk slinkt en op zo’n 4 miljoen euro uitkomt. Op het eerste gezicht zorgwekkend, maar hier past ook enige nuancering. Het voornaamste negatieve resultaat wordt veroorzaakt door een niet te voorziene verplichte storting in de pensioenvoorziening voor bestuurders. Helaas werd deze pas aan het einde van het jaar zichtbaar. In het sociaal domein zien we een verandering ten opzichte van vorige jaren. Een ruim voordeel bij de uitgaven aan jeugdzorg. Een lager aantal jongeren dat terechtkomt bij de duurdere voorzieningen en scherpere tarieven hebben de
uitgaven gedrukt. Daar tegenover staat een stijging bij WMO en bij Werk & Inkomen. Oorzaken zijn ijvoorbeeld meer mensen die gebruik maken van hulp, mensen die meer begeleiding nodig hebben omdat ze langer thuis blijven wonen en een lagere daling van het aantal uitkeringsgerechtigden. Dit zijn punten die in de toekomst aandacht nodig hebben. Valkenwaard werkt aan een monitor sociaal domein om de resultaten van het ingezette beleid zichtbaar te maken. We hopen dat deze monitor snel beschikbaar komt, zodat we het beleid goed kunnen beoordelen en waar nodig kunnen bijsturen.
In de regio Eindhoven werkt Valkenswaard samen met andere gemeenten aan de Regionale EnergieTransitie (RES). Dit is een omvangrijk proces waarbij de regiogemeenten in de komende jaren willen overstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen naar de inzet van duurzame energiebronnen. In eerste instantie wordt gedacht aan het opwekken van energie met behulp van wind en zon. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar mogelijke andere bronnen (bijvoorbeeld geothermie) en energiedragers (bijvoorbeeld waterstof) en manieren om energie efficiënt op te slaan. De eerste contouren voor deze transitie zijn opgeschreven in de concept RES. De PvdA benadrukt het belang van het betrekken van onze inwoners bij deze veranderingen. Tot nu toe is veel langs de inwoners heen gegaan, en dat kan niet zo blijven. Zij gaan de effecten merken en zullen er ook (direct of indirect) aan meebetalen.
Daarom vinden we het belangrijk dat in de RES een duidelijke kosten-efficiëntie komt te staan. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van het isoleren van woningen en hoeveel energie besparen we hiermee? Hoeveel kosten zijn gemoeid met het installeren van windmolenparken en zonneweides en hoeveel energie besparen we hiermee, maar ook hoeveel besparing van CO 2 uitstoot winnen we dan? De PvdA dringt aan op het opnemen van deze vragen in de reactie van het college zodat de gemeenteraad bij de definitieve plannen een beter beeld krijgt over de gevolgen van de voorstellen.