Wonen

Wonen is een eerste levensbehoefte én een grondrecht. Wonen is ieders ankerpunt in de samenleving, in de buurt, de wijk en in het dorp. Maar in deze tijden van woningnood is een dak boven je hoofd geen vanzelfsprekendheid. Ook in Valkenswaard hebben we te maken met een wooncrisis. De prijzen van huizen zijn ongekend hoog en er zijn weinig betaalbare woningen beschikbaar.

Woningcorporaties staan onder druk waardoor wachtlijsten in de sociale sector blijven groeien. De PvdA vindt dat iedereen goed moet kunnen wonen voor een eerlijk deel van het besteedbaar inkomen. Door de stijgende energieprijzen wordt dit voor veel gezinnen steeds moeilijker. We streven naar het snel realiseren van woningen, gebaseerd op de behoeften in ons dorp. Dat betekent woningen voor starters, maar ook voor mensen die willen doorstromen en voor ouderen. Speciale aandacht willen we daarom voor het combineren van wonen en zorg. Zo blijft het mogelijk om langer thuis te blijven wonen. We realiseren ons dat met de beperkte ruimte in Valkenswaard wonen en parkeren soms moeilijk samen gaan. Toch vinden we dat wonen voor parkeren gaat. Slim bouwen voor specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld jongeren en ouderen) kan de lokale parkeerdruk verlichten.
Wonen heeft ook te maken met zeggenschap over de woning en de woonomgeving. Daarom moeten inwoners de ruimte krijgen van corporaties, gemeenten, projectontwikkelaars, investeerders en bouwbedrijven om vooral zelf inhoud te geven aan hun woonwensen.
Woningen worden bij voorkeur gebouwd binnen de bebouwde kom. We hechten daarbij belang aan voldoende groen in de directe omgeving, speelmogelijkheden en klimaatadaptatie. Transformatie van leegstaand vastgoed (winkels en kantoren) naar woningen blijven we steunen. Voor de lange termijn moet Valkenswaard ook kijken naar mogelijke buitenstedelijke uitbreiding. Hierbij is het belangrijk op tijd met een zoektocht te beginnen.
Wij streven naar gemengde wijken met ruimte voor diversiteit: jongeren, alleenstaanden, gezinnen met jonge (en oudere) kinderen, meerdere generaties van een familie onder één dak, ouderen en statushouders. Bovendien zijn er ook voldoende passende woningen voor mensen met een beperking. Gemengde wijken passen bij het idee van een inclusieve samenleving. De PvdA is geen voorstander van segregatie en staat niet toe dat de lagere inkomens worden verdrongen naar specifieke wijken of zelfs buiten de gemeente. Om dezelfde reden is de PvdA ook geen voorstander van het creëren of in stand houden van wijken specifiek voor hogere inkomens.
Dit wil PvdA Valkenswaard in de komende raadsperiode bereiken:

  • Bij nieuwbouw gaan we uit van 40/40/20. Dit betekent dat 40 % van de nieuwe woningen sociale huurwoningen zijn, 40 % is voor middenhuur en -koop, 20 % is voor de vrije sector.
  • Met alle ontwikkelaars worden hierover harde afspraken gemaakt.
  • Bij nieuwbouw voeren we een zelfbewoningsplicht in. Dit voorkomt dat huizen voor veel geld worden verhuurd of met veel winst worden doorverkocht.
  • Voor bestaande woningen gaan we speculatie tegen door bijvoorbeeld een anti-speculatiebeding en een opkoopbescherming.
  • Verkoop van gronden aan corporaties heeft de voorkeur boven verkoop aan projectontwikkelaars.
  • Nieuwbouw gebeurt in eerste instantie binnenstedelijk. We toetsen hierbij op voldoende groen in de omgeving, speelmogelijkheden en klimaatadaptatie. Valkenswaard start een zoektocht naar mogelijkheden voor buitenstedelijke bebouwing.
  • Wij kiezen voor versneld bouwen van kleinere (tijdelijke) woningen in gemengde wijken om de wachtlijsten voor de sociale huur op te lossen en mensen versneld te kunnen huisvesten. Dit zou bijvoorbeeld kunnen bij de Weegbree.
  • Herbestemming en transformatie van winkels en kantoren bieden een oplossing om het tekort aan woningen op te lossen. Dit geeft een impuls aan de woningmarkt en lost leegstand op. Het bevordert de levendigheid en de leefbaarheid van het centrum en de schil er omheen.
  • We voeren een leegstandsverordening in. Eigenaren worden zo verplicht leegstand te melden en overleg te voeren met de gemeente over herbestemming.
  • Gemengde wijken zijn het uitgangspunt van alle afspraken met corporaties en ontwikkelaars. Diversiteit in wijken is essentieel om segregatie te voorkomen.
  • We beoordelen projecten op diversiteit van aanbod en voldoende betaalbare huur-koopwoningen die passen in de omgeving. In wijken waar al veel sociale huur is komt meer ruimte voor (betaalbare) koop en in wijken waar veel koop is komt ruimte voor betaalbare (sociale) huur. Zo zorgen we voor steeds inclusievere wijken.
  • We realiseren woonzorgcombinaties door samenwerking tussen gemeente, ontwikkelaars (corporaties) en zorginstellingen.
  • We ondersteunen groepen bewoners die panden in eigen beheer willen nemen, een wooncoöperatie willen starten of meerdere huishoudens onder één dak combineren. Verhuur van een gedeelte van de woning moet mogelijk zijn. Deze groepen krijgen hulp bij het opstellen van een plan van aanpak en het rondkrijgen van de financiering voor een wooncoöperatie.
  • Initiatieven voor zelf bouwen zijn welkom en mogelijk. Dit zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is met name voor starters interessant en leverde mooie projecten op in verschillende dorpen in de omgeving. We zien vooral in Borkel en Schaft kansen voor jongeren.
  • De PvdA staat open voor en stimuleert nieuwe en innovatieve ideeën van flexwonen, zoals tiny houses.
  • Er zijn voldoende toegankelijke woningen voor mensen met een beperking.
  • Er zijn voldoende woningen voor bijzondere toetreders op de woningmarkt zoals de mensen die vanuit beschermd wonen zelfstandig gaan wonen en statushouders.
  • Er komen meer nieuwe woningen – of er worden meer woningen aangepast – in het kader van levensloopbestendig wonen. Niet alleen bouwen voor doelgroep jongeren is belangrijk. Aantrekkelijke woningen voor ouderen zorgen voor doorstroming, waardoor woningen vrijkomen voor jongeren of jonge gezinnen.
  • Binnen 10 jaar hebben alle sociale huurwoningen minimaal energielabel C. We maken hierover bindende afspraken met de corporaties. De aanpassingen mogen niet leiden tot een stijging van de netto woonlasten.
  • De opbrengsten van verduurzaming van sociale huurwoningen (lagere energiekosten) komen bij zoveel mogelijk huurders terecht.
  • Bewoners worden uitgedaagd om energiebesparende maatregelen te bedenken en te treffen. Met speciale programma’s wordt gewerkt aan bewustwording van het energiegebruik.