Aan het werk

Werk staat bij de PvdA voorop. Iedereen verdient een eerlijke kans op goed werk en een rechtvaardig inkomen. Werk is de sleutel tot bestaanszekerheid, zelfredzaamheid, waardering, respect en tot deelname aan de samenleving.

Met werk kunnen mensen een zelfstandig bestaan opbouwen en hun talenten ontwikkelen. Werk biedt perspectief. Voor de PvdA is werk betaald werk. Wij vinden dat geen enkel mens kansloos hoort te zijn op de arbeidsmarkt en schrijven daarom niemand af. Lukt het hebben van een baan niet, dan zorgen we dat mensen op andere manieren toch volwaardig mee kunnen doen. Bijvoorbeeld door vaardigheden op te doen in een snel veranderende arbeidsmarkt of door omscholing. Maar ook door begeleiding naar vrijwilligerswerk als het verrichten van arbeid door omstandigheden echt niet kan. Alles op een manier die het beste past (maatwerk) en de mogelijkheid openhoudt tot verdere ontwikkeling en ontplooiing.
De coronacrisis zorgde voor onzekerheid bij een aantal ZZP’ers. We mogen deze groep niet uit het oog verliezen. Zo voorkomen we dat ze, na het wegvallen van de financiële overheidssteun, in een uitkeringssituatie terechtkomen.
Dit wil PvdA Valkenswaard in de komende raadsperiode bereiken:

  • Wij investeren in een goed lokaal economisch klimaat waarbij het noodzakelijk is aan te (blijven) haken bij regionale initiatieven zoals het Partnerfonds Brainport Eindhoven.
  • Om het hoogst mogelijke rendement te behalen uit onze economisch sterke regio, is het noodzakelijk dat ondernemers/werkgevers en onderwijs elkaar (zowel lokaal als regionaal) beter aanvullen. De gemeente stimuleert dit door deze partijen beter en vaker bij elkaar te brengen.
  • Wij zetten alles op alles om te voorkomen dat de huidige schoolgaande kinderen straks geen uitzicht op arbeid hebben. Jongeren werken of gaan naar school. We moeten daarbij nadrukkelijk aandacht hebben voor signalen van vroegtijdige uitval. Frequent contact met het onderwijs is daarvoor noodzakelijk. En de controles van de leerplichtambtenaar zijn des te belangrijker.
  • Als gemeentelijke overheid gebruiken we onze inkoopmacht om op basis van het zogeheten social return on investment banen te creëren voor mensen in een uitkering en leerbanen voor jongeren.
  • Wij hebben aandacht voor kwetsbare jongeren uit het praktijkonderwijs en VSO. Goede begeleiding is noodzakelijk om te zorgen dat de overgang van school naar werk op een goede manier gebeurt en ook duurzaam is. Daartoe zetten wij passende begeleiding en coaching in.
  • We willen economisch en sociaal beleid meer aan elkaar koppelen door economische partners te betrekken bij sociaal beleid. Denk hierbij aan signalering van schulden en laaggeletterdheid bij werknemers.
  • Wij investeren in banen voor mensen met een beperking of die anderszins op afstand tot de arbeidsmarkt staan. ‘Beschut werk’, zoals bij Ergon, blijft bestaan. Inclusief de arbeidsmatige dagbesteding en het via loonkostensubsidie arbeid verrichten bij een ‘normale’ werkgever.
  • We helpen mensen die een baan zoeken met het verbeteren van hun taalvaardigheid en de ‘kunst van het solliciteren’.
  • We houden contact met de ZZP’ers die tijdens de coronacrisis een financiële ondersteuning van de landelijke overheid ontvingen. Zo voorkomen we dat zij in een uitkeringssituatie terechtkomen.
  • We investeren in de ontwikkeling van Groote Heide. We denken namelijk dat daar kansen liggen voor de toekomst, vooral in de toeristische- en recreatieve sector. Hiervoor biedt de gemeente de betreffende ondernemers en initiatiefnemers voldoende ruimte om ontwikkelingen mogelijk te maken en initiatieven te enthousiasmeren.